Communication has been consolidated as an interdisciplinary discipline, while transmitting a
message, to be disseminated, puts on the table tensions and problems around various issues, from
the conjunction of social sciences and communication arts, in a globalized context, could be
assumed as a mechanism to democratize information. The internship, developed in the
framework of the project of internal call (2019 and 2020): Weaving memories and seasonings:
traditional kitchens as places of resistance and remembrance of food practices in the city of
Popayán (Cauca), was constituted in an exercise that from social communication, in articulation
with theory and practice of visual communication and arts, allowed to generate reflections and
actions of revitalization of local culinary practices in representative places of the city, such as the
kitchens of the marketplaces. In this route, the realities of these places were analyzed from
different perspectives using qualitative and quantitative techniques based on ethnography and
descriptive research, attending to visual languages of the urban context and food dynamics. It
was possible to make visible, from non-hegemonic logics, these territories as places of
biocultural memory of the country, while giving looks and challenges around the safeguard of
knowledge and ancestral flavors in the kitchens. Among the results, the contribution for the
generation of a book called COCINAS REGIONALES: Relatos y Sazones payaneses peasant
kitchens in the regional culinary heritage - in the process of being designed -, the development of
a product of social appropriation of knowledge and a communicative piece as a tool that will
favor the management of the above mentioned process.
La comunicación se ha consolidado como una disciplina interdisciplinar, al tiempo que se
transmite un mensaje, para ser difundido, presenta tensiones y problemáticas alrededor de
diversos temas, a partir de la conjunción de las ciencias sociales y las artes comunicativas; en un
contexto globalizado, se establece un mecanismo para democratizar la información. La pasantía,
desarrollada en el marco del proyecto (2019 y 2020): Tejiendo memorias y sazones: las cocinas
tradicionales como lugares de resistencia y remembranza de las prácticas alimentarias en la
ciudad Popayán (Cauca), constituido en un ejercicio desde la comunicación social, en
articulación con teoría y práctica de la comunicación visual, permitió generar reflexiones y
acciones de revitalización de prácticas culinarias locales, como son las cocinas de las plazas de
mercado. Se analiza desde diferentes miradas las realidades de estos lugares utilizando técnicas
de tipo cualitativo y cuantitativo basados en la etnografía y la investigación descriptiva,
atendiendo a lenguajes visuales propios del contexto urbano y la dinámica alimentaria. Se logró
visibilizar desde lógicas no hegemónicas, estos territorios como lugares de memoria biocultural,
al tiempo que se otorgan miradas y retos alrededor de la salvaguarda de saberes y sabores
ancestrales en las cocinas. Se destaca entre los resultados, el aporte para la generación de un
libro denominado COCINAS REGIONALES: Relatos y Sazones payaneses. Las cocinas
tradicionales payanesas son patrimonio culinario regional -en proceso de diagramación-, el
desarrollo de un producto de apropiación social del conocimiento y una pieza comunicativa
como herramienta que favorecerá la gestión del proceso antes enunciado.